Stress burn out

Wat zijn de oplossingen als je last hebt van een burn out? Misschien is het tijd voor een goede burn out coach om je te helpen

Stress in de zakenwereld is als paardebloemen in de voortuin: het is overal. Burn-out is een modewoord voor te veel stress gedurende een te lange periode die mensen uiteindelijk ineffectief, walgelijk, uitgeput of gedesillusioneerd maakt met hun werk. Er zijn verschillende vormen van burn-out. Het vroegtijdig herkennen van deze patronen biedt een van de manieren om de stress tegen te gaan en van het treinwrak af te komen. Vergis je niet, als iemand opbrandt tijdens zijn of haar werk, is dat een treinwrak! Twee van de meest voorkomende vormen van burn-out in het bedrijfsleven zijn wat bekend staat als burnout coaching.

Voor altijd vertrekken

Dit type burn-out komt voort uit te veel enthousiasme en idealisme. Het is gebruikelijk maar niet exclusief in de “mensen en helpende” bedrijven zoals gezondheidszorg, onderwijs, recreatie, kredietbeheer, huisreparatie, restaurants, reizen, schoonheid, onroerend goed, golfbaanbeheer, bloemenwinkels, fotografie, dierenverzorging en kinderopvang, om er maar een paar te noemen. De persoon komt met hoge ambities naar het bedrijf, geeft de baan meer dan 100%, werkt veel te hard en veel te lang. Vervolgens besluit hij of zij dat de situatie hopeloos is, dat mensen onverantwoordelijk en ondankbaar zijn, dat de industrie vol zit met te veel hebzuchtige en gewetenloze concurrenten en dat de hele operatie dus tijdverspilling is. Grote idealen veranderen in as en de persoon vertrekt voor altijd, bitter en cynisch, te hoog gevlogen en neergestort.

Burn-out coaching kan een van de beste keuzes zijn om te maken

Zo’n tragedie kan worden voorkomen door te ijsberen: de één-ding-idealisten zullen niet doen tenzij ze worden gecoacht en bevolen om het rustiger aan te doen. “Vertragen” betekent naar huis gaan als het tijd is om te rusten, de weekenden gebruiken voor plezier en ontspanning, aan de rozen ruiken en wat slapen. Eigenaren van kleine bedrijven lopen een hoog risico op dit soort burn-out omdat het zo gemakkelijk is om het bedrijf extra tijd, energie en middelen te geven. Veel oprichters van bedrijven zijn visionairs: ze zien een succes en ze geloven dat hun bedrijf de moeite waard is om te doen. Ze verbinden zich er vaak toe om elke prijs te betalen om het te laten werken. Dat is de valkuil: “elke prijs” is te veel.

Enkele tekenen om op te letten, zijn toenemende irritatie over tekortkomingen van klanten. Waarom kunnen ze niet beslissen? Waarom zijn ze zo veeleisend? Waarom kunnen ze niet op tijd zijn? Waarom wachten ze altijd tot het laatste moment? Waarom zijn ze zo ondankbaar? Waarom zijn ze onbeleefd? Waarom vinden ze me vanzelfsprekend?

Tegengif dat burn-outcoaches geven

  1. doe elke dag je best om je klanten te bedanken, te prijzen en aan te moedigen de tijd te nemen. Wees beleefd en behandel ze zoals je zou willen dat ze jou zouden behandelen. Met andere woorden, oefen waardering in plaats van oordeel.
  2. Nog een gevaarsteken: je kunt het bedrijf niet uit je hoofd zetten als je er niet bent. Als je niet kunt stoppen met denken aan het bedrijf, neemt het je leven over en de volgende stap is dat het je zal verslinden.

Tegengif dat burn-outcoaches geven

  1. wanneer de werkdag voorbij is, zorg er dan voor dat deze voorbij is. Sluit de zaak, zet de telefoon op automatisch, sluit al je lades en mappen en GO HOME. Op weg naar huis iets doen in plaats van aan het werk te denken. Als je thuiskomt, WEES THUIS. Betrek jezelf bij je dierbaren. Lekker rommelen in de tuin. Krijg wat beweging. Ga joggen. Neem een aangename douche of bad. Krijg een goede nacht rust. Als deze simpele dingen niet werken, zoek dan hulp! Wend u tot een ervaren vriend, een veteraan in de branche waarin u werkt of een bedrijfscoach van Coachregio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *