Black Panther,  Blog,  News

De Big Cat Leopard

De meest voortreffelijke van elke grote katachtige, de gladde panter is bovendien de meest verfijnde. Een grote spoorzoeker en ondernemende jager, de panter jaagt op wat anderen niet doen en woont waar anderen dat niet kunnen. Met een brede geografische verspreiding leeft panter overal, maar wordt praktisch geen plaats gezien die te wijten is aan zijn onvergelijkbare geheimhouding en slimmer. De kleinste van de vier belangrijkste katachtigen van de Panthera-variëteit, panther – Panthera Pardus, heeft een gewicht van 80-150 lbs voor de jongens en 65-100 lbs voor het vrouwtje, afhankelijk van de ondersoorten.

Het woord panter weerspiegelt de vermeende transformatieve oorzaak van de enorme katachtige, met als eerste overtuiging dat het een kruising was van leeuw (leo) en poema (pard). Desalniettemin lijkt de Jaguar het meest op de Jaguar, ook al is de panter minder gedrongen en zijn de markeringen van de rozetvacht bescheidener, diverser en hebben ze vlekken aan de binnenkant nodig. De rozetten herkennen het eveneens van de vlekken van de Cheetah. Bovendien is de panter een meer bekwame boomklimmer en een nachtelijke tracker, hoewel Cheetah de voorkeur geeft aan de minder moordende overdag voor zijn moorden.

De arcering is over het algemeen bruinachtig geel met de donkere rozetten die van een ronde vorm in de Oost-Afrikaanse panter naar vierkant in de Zuid-Afrikaanse luipaard gaan. Melanisme wordt vaak gezien bij de donkere panter die vaak wordt aangetroffen in dichte achterbossen van Zuidoost-Azië. De donkere tint, ‘puma’ genoemd, is een gevolg van het consolideren van huidmarkeringen. Bedoeld als dekking, wordt het jasje van een panter over het algemeen beschouwd als misschien wel de mooiste van alle dieren en verschilt per territorium van de buitengewone spoorzoeker. De topografische toe-eigening wordt eveneens gebruikt voor rangschikkingsdoeleinden, aangezien panter wordt geïsoleerd in negen hedendaagse soorten (minder dan dertig), om specifiek te zijn de Afrikaanse luipaard, de Amoerpanter, de Arabische luipaard, de Indische luipaard, de Indo-Chinese luipaard, de Java-luipaard, Noord-Chinese luipaard, Perzische luipaard en Sri Lankaanse luipaard. De Snow Leopard, Clouded Leopard en Bornean Clouded Leopard worden momenteel volledig gezien als afzonderlijke soorten (waarover later nog meer!).

Een elegante tracker, panter kapselt geheimhouding en predatie in. Het vermogen van Panther om onopgemerkt te blijven, stelt het in staat om achter de meest delicate wezens zoals gazellen en hoektanden aan te gaan. De beste speurder onder enorme katachtigen, panter redt niets – accepteert alles als prooi, van insecten tot vogels, reptielen, apen, vissen en herten. Zijn brede prooibasis versterkt door zijn vermogen om zich in verschillende omstandigheden te redden, garandeert het uithoudingsvermogen van de panter voorbij het domein van zijn metgezellen. Ondanks de ongewone predatie door de tijger in India, waardeert de panter een betere vooruitgang, omdat hij in zones met weinig water komt. Het equivalent is geldig in Afrika, waar botsingen met leeuwen en hyena’s worden gewonnen door het spectaculaire vermogen van de panter om prooien tot meerdere keren zijn gewicht in bomen over te brengen, voorbij het bereik van zijn rivalen. Zijn boomklimcapaciteiten zijn de geweldige katachtigen en dichtbij een solide zwemcapaciteit maken het de beste tracker in heel Afrika, die zich kan redden in het droge seizoen en in extreme klimatologische omstandigheden waarin anderen sterven.

Hoewel de prooibasis anders is, kan de panter soms mensen aanvallen. De gevaren worden groter als zich een ziekte, vernietiging van prooidieren en territoriumovertreding voordoet. Als menseneters zijn panters verbazingwekkend gevaarlijk en buitengewoon moeilijk te doden. Hun ongelooflijke volgvermogen en slimheid maakt hen tot de meest gevreesde beulen onder de mannen. Velen in Afrika en India zijn niet bang voor de leeuw en de tijger, afzonderlijk, hoezeer ze ook doen voor de panter die niets redt maar zelden wordt gezien. Inderdaad, talloze trackers houden de panter meerdere keren zo gevaarlijk als een leeuw of tijger, waardoor het een vijand met een ongelooflijke reputatie wordt. Hoewel andere mensetende katachtigen overdag nooit menselijke nederzettingen proberen binnen te komen, is het bekend dat panters individuen van binnenuit hun huizen halen! De populaire Panar Leopard en Rudraprayag Leopard of India zijn alarmerende modellen (later meer over het eten van mensen!).

Alleenstaande dieren, panters komen als eentje om te paren, dat kan af en toe of het hele jaar door gebeuren, afhankelijk van de individuele ondersoort. Er worden een paar nakomelingen verwekt die het vrouwtje buitengewoon goed in acht neemt bij het beveiligen en opbergen, waarbij ze indringers waarschuwt in haar domein door te donderen en te mompelen de panter serieus angstaanjagend!). De jeugdige kan op bijna een jaar oud genoeg achtervolgen, maar kan anderhalf tot twee jaar bij de moeder blijven.

Panther duikt regelmatig op in vlaggen van landen en heeft wereldwijd buitengewone eerbied voor zijn pracht, iets waar stropers van genieten als ze proberen reclame te maken voor zijn adembenemende schuilplaats. Ondanks het feit dat panter nog niet weerloos is als soort, wordt hij in specifieke delen van de wereld bedreigd, eenvoudigweg gered door zijn flexibiliteit en teruggetrokken karakter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *